^Back To Top

Uppfödning av långhårig Collie

Historik

 
"mitt Liv som Hund" det sa Jerker till mig, även han föder upp Collie " Det är ingen hobby, det är en livsstil" Och det är precis så. Och hemligheten att detta kan vara så otroligt intressant och förnöjsamt ligger i de ord Ulla Eriksson gav mig. "Vem som helst kan para hund, men att avla hundar, det är något annat" så sant så sant. Vilken tur att just Collierasen har många fantastiska uppfödare med mängder av år på nacken, för varför uppfinna hjulet om och om igen.

Jag heter Angelita Nooni och kommer ursprungligen från Kiruna. Jag har bott på några ställen i Sverige men har landat i Tenhult utanför Jönköping hit jag flyttade 1994, så det känns nu som det kommer att bli hit men inte längre.

I min familj har det nästan alltid funnits hund. Vi har haft ett antal småhundar och schäfrar som satte grunden för mitt intresse. Samojed är också en av de raserna jag fått erfara sedan tidigt stadie i livet. En ras jag har ett gott hjärta för och som jag fått lära mig en hel del om genom åren med Elliance kennel.

Min första egna hund var en Bordercollie, Lady som jag fick av min moster sedan blev det en Cavalier King Charles spaniel som hette Bernadette som följdes av en mellanpudel som hette Bim och så avslutades min bana med andra raser med två schäfrar som jag hade med mig ur hemmet. Olika men mysig raser på sitt sätt.

Jag var egentligen aldrig intresserad av Collie då jag bestämde mig för en ny hund, jag tyckte att jag ville ha något ovanligt :D

Men när jag för fösta gången såg en blue merle var det helt kört.......

Elisabet Hager på kennel Elliance och Barbro Björklund på kennel Fairlines blev mina kennelmammor och med åren känner jag mig verkligen som en del av deras uppfödning, Min första Collie var

Elliance Peter Pan
e. Seamist Speak of the Devil och u. Elliance Isabella.

Jag har aldrig ångrat att jag valde rasen. den är för mig helt ovärderlig och mer som vän än som hund. Mitt intresse för "Peter Pan" ökade lusten till att lära mer. Jag fick nästan 15 år med min trotjänare och tro mig, Ingen kan ta hans plats, han är och förblir den allra bästa. Efter jag köpt "Peter Pan" tog jag snart över Elliance George som var e. Danvis Blue Peter och u. Stardogs Be my Love.

Det tog inte så många år efter detta, då jag köpte in fler Collies från Barbro Björklunds kennel Fairlines. Fairlines Winter Fashion e. Fair tribute from Lassina u. Fancymoore Blue dressed. Fairlines if You suit me e.Stardogs If och u.Amanda, köpte även Fairlines What a Black surprice som var e. Abbestone Dark Invader och u. Fairlines Spring Dream det utökades sedan med en sobel hane som hette Dreamfairys Chewas Regal. e Abbestone Smart Guy och Fairlines Lollipop det var så det började och sedan har det ökats på med fler individer som jag ska försöka radda upp på någon plats på denna hemsida.

Hundutställning
Första gången jag såg en utställning, undrade jag hur människor var funtade egentligen och varför denna aktivitet skulle vara så stor. Jag hade lovat uppfödaren att ställa "Peter" någon gång så jag gjorde det. Han hade en lysande valpkarriär och utan den skulle jag nog aldrig börjat med utställning. Det tog sedan några år för Peter att växa till sig. Vi hade sedan 1000 tals kilometer i resvägar och 100 tals rosetter i vårt bagage innan Peter lämnade oss. Idag tycker jag att det är det mest roligaste man kan få göra, att resa, ställa ut, träffa andra hundtokiga människor. Jag är idag utbildad ringsekreterare och har fått förmånen att döma på några inofficiella utställningar runt om, samt döma Collie på Irland, I England, har även dömt samojed på klubbens inofficiella rasspecial. Skulle gärna utvecklas och lära mig vidare i detta då det ligger mig varmt om hjärtat. Hoppas framtiden ger dessa möjligheter.

skk logo huvud

Copyright © 2013. Kennel Baltimoore  Rights Reserved.